Hét grote curry dossier + de beste recepten | delicious.magazine (2024)

  • Redactie delicious.
  • dossiers

Curries vind je overal in Azië. Ieder Aziatisch land heeft zijn eigen specerijencombinaties die heerlijke smaken creëren. De pittigheid varieert van mild (*) tot heel pittig (***). Vaak wordt curry gebakken met groenten en geserveerd met noedels of rijst. Uiteraard kun je nog veel meer met curry! In dit curry dossier behandelen we de Thaise curry pasta’s.

Met een restje currypasta maak je heel easy geroosterde curry-spitskool

Het grote currydossier

Curry pasta is een kruidenmengsel dat het fundament is van heel veel Aziatische gerechten. De basisingrediënten zijn in vrijwel iedere variant hetzelfde: hete pepers, limoengras, gember, knoflook, sjalot, en droge kruiden zoals komijn, korianderzaad en kurkuma. Omdat je zo veel verschillende ingrediënten gebruikt, kun je eindeloos experimenteren met de smaak. Geen enkele curry smaakt hetzelfde! Meteen aan de slag? Maak dan deze viscurry met kurkuma en kokos.

Klik op de markeringen op de kaart en ontdek welke curry ze eten in Azië!

India, Thailand en andere landen

Waar curry oorspronkelijk vandaan komt, blijft een vraag. De een zegt India, de ander Thailand. Wat we wel weten, is dat de Thaise curry gerechten vaak pittiger zijn dat de Indiase.

Ook in Vietnam is curry een klassiek gerecht. Daar eten ze het met stukjes baguette. Ja, echt waar. Het is een overblijfsel van de Franse kolonisatie in het land.

Chana masala is een bekende curry uit India. Dit gerecht wordt gevuld met kikkererwten en tomaten en geserveerd met gekookte rijst of platbrood.

In Singapore is laksa erg bekend. Het is een currysoep, vaak gevuld met vis en garnalen.

gebraden kip met laksa en taugésalade

Deze heerlijke gebraden laksakip kan binnen een kwartier de oven in. De frisse Aziatische salade met sperziebonen, taugé en limoen past perfect bij de pittige kip.

Liever gebraden kip zonder Aziatische twist? Probeer dan onze gebraden kip met knoflookmayonaise.

naar recept

Hét grote curry dossier + de beste recepten | delicious.magazine (1)

Maleisiërs genieten van penang curry. Aan de rode currypasta worden pinda’s toegevoegd en zo krijgt de al vrij milde saus een nootachtige smaak.

En hoe zit het dan in Europa? Het waren de Britse kolonisten van de East India Company die curry in de 18e eeuw naar Europa brachten. In Engeland werd curry in rap tempo populair door de hippiecultuur en de oliecrisis. En dat merkten de aardappelboeren, want die hadden flink te lijden onder de massale import van rijst.

Rood, geel en groen

Terug naar de Thaise curry, want daar gaat dit dossier uiteindelijk over. De naam van de verschillende curries is afgeleid van de kleur chilipeper die gebruikt is voor de pasta. In bijna ieder currygerecht wordt kokosmelk gebruikt. Zo krijg je heerlijk romige resultaten.

Rood (**)

Kaeng phet, zoals de Thai het noemen, is een ietwat pittige curry. Vaak wordt het gecombineerd met kip, eend of garnalen. Thaise rode cur­ry pas­ta is gemaakt van een mix van gedroogde rode chili, citroengras, knoflook, sjalot en laos.Met rode curry maak je deze heerlijke Thaise viscurry met pompoen en tomaat.

Hét grote curry dossier + de beste recepten | delicious.magazine (2)

Geel (*)

Kaeng kari is de meest milde curry van alle currysoorten. Ook deze curry wordt gecombineerd met vlees of vis, maar is vega ook erg lekker. Belangrijke ingrediënten in Thaise gele currypasta zijn mosterdzaad, kurkuma, komijn en korianderzaad.Maak bijvoorbeeld mosselen in gele curry.

Hét grote curry dossier + de beste recepten | delicious.magazine (3)

Groen (***)

De meest pittige curry is gaeng khiao wan. Naast vis of vlees kun je deze curry ook vullen met groenten. Thaise groene curry bestaat onder andere uit verse groene peper, citroengras, koriander en laos.Maak met groene curry deze Thaise doperwten-kokossoep.

Hét grote curry dossier + de beste recepten | delicious.magazine (4)

Massaman (*)

Gaeng Massaman, zoals ze het in Thailand noemen, is een zoetzure en kruidige curry. Vaak worden aan deze curry pinda’s toegevoegd. Een heel belangrijk ingrediënt bij deze curry is aardappel. Verder zit er nootmuskaat, kaneel, kurkuma en rode chilipeper in.

Curry en groenten

Groenten mogen niet ontbreken in een goede curry. Pittige curry kun je bijvoorbeeld zoeter maken door er wortel of zoete aardappel aan toe te voegen. En wat dacht je van pompoen? Als je voor een vega curry gaat, kun je ook kiezen voor sperziebonen, peultjes en aubergine. Of probeer eens babymaïs, Thaise aubergine, sugarsnaps, taugé of paksoi.

gele no-waste curry

Trok je vanochtend de koelkast open en zag je nog dat restje groenten van gisteravond liggen? No waste, want in deze gele curry kun je alle restjes kwijt. Van pompoen tot boontjes en bloemkool.

naar recept

Hét grote curry dossier + de beste recepten | delicious.magazine (5)

Noten

Pinda’s en cashewnoten zijn ook heerlijk door curry. Voor een intensere smaak rooster je de noten van tevoren

TEKST MAXIME PAULIS BEELD ISTOCK

Meer artikelen

wat is pinsa en wat kun je er allemaal mee?

tomatensaus maken: tips, tricks én het recept van een topchef

10x soeptoppings die van je kom soep een feest maken

alles over tuinbonen + 13 recepten

Hét grote curry dossier + de beste recepten | delicious.magazine (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5969

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.