21 Fascinerende Weetjes Over de Axolotl | Huisdierengids (2024)

De axolotl lijkt een extreem exotisch dier te zijn! Bewijs daarvan zijn deze ongelooflijke feiten over hen waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord. Als je ooit een expert wilt worden in axolotl-trivia, dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder staat een lijst met 21 van de coolste feiten over deze kleine wezens!

BONUS: U kunt een Axolotl als huisdier hebben

In het onderzoek dat ik heb uitgevoerd, heb ik ontdekt dat er een VEEL verkeerde informatie is. Daarom zal ik links naar mijn bronnen verstrekken. Ik zal mijn best doen om ervoor te zorgen dat ze een wetenschappelijke of betrouwbare bron zijn. Ik hoop dat je geniet van de feiten die ik deel over deze prachtige wezens!

Ze hebben een sterke weerstand tegen kanker


Vanwege hun vermogen om cellen in hun lichaam te regenereren, zijn ze meer dan 1000 keer veerkrachtiger tegen kanker dan zoogdieren zoals wijzelf. Hoe ONGELOOFLIJK is dat? Kun je je voorstellen?

Axolotls zijn in feite “onsterfelijk”. Ga weg, Deadpool! We hebben een axolotl in huis! Maar in alle ernst, deze wezens zijn een beetje de heilige graal van celregeneratie.

Ik zal niet proberen in te gaan op de specifieke kenmerken van de eiwitten en cellen en zo, maar ik zal een klein beetje van het proces in de volgende sectie uitleggen.

21 Fascinerende Weetjes Over de Axolotl | Huisdierengids (1)

Ze kunnen delen van hun lichaam regenereren


Wist je dat axolotls delen van hun hersenen kunnen regenereren? Of zelfs hun ruggenmerg? Benen? Staart? Organen? Nou, dat kunnen ze en het is behoorlijk ongelooflijk.

“Je kunt het ruggenmerg doorsnijden, het pletten, een segment verwijderen en het zal regenereren.”
Stephane Roy, professor aan de Universiteit van Montreal


Een van de belangrijkste componenten van de celregeneratie in axolotls is de Transforming Growth Factor beta one (TGF-β1). Wat een rare naam toch?

Welnu, in 2006 controleerde Stephane Roy, een professor aan de universiteit van Montreal, de TGF-β1-niveaus tijdens een periode van regeneratie van ledematen in een axolotl. Hij merkte op dat de TGF-β1-niveaus veel hoger waren gedurende de eerste 48 uur na het verliezen van een ledemaat en wanneer de TGF-β1 werd geblokkeerd, vond de regeneratie van de ledematen niet plaats.

Hier is een geweldige video die laat zien hoe we deze kennis gebruiken om uiteindelijk mensen te kunnen helpen:

Er valt nog veel te leren en te bestuderen over celregeneratie. Misschien zullen we op een dag genoeg begrijpen om mensen te helpen en onze zoektocht om kanker te stoppen. Wie weet? Misschien kunnen we ook ledematen regenereren.

Zijn skelet is kraakbeen


Het skelet van de axolotl’s is niet enorm stevig. Dit is vergelijkbaar met kraakbeenachtige vissen die ook geen stevige lichamen hebben. Veel blijft kraakbeen, zoals je oren en een deel van je neus. Over het algemeen worden de botten steeds steviger naarmate iets volwassen wordt, maar omdat axolotls delen van hun larvenstadium vasthouden, verkalken hun botten niet volledig.

Hun tanden zijn daarentegen solide. Het zijn fijne, scherpe tanden die worden gebruikt om prooien te doorboren, maar ze slikken voedsel meestal in zijn geheel door. Zelfs hun kieuwen zijn gemaakt van kraakbeen. Ze zijn ook niet erg zwaar en dit zou daar een grote rol in kunnen spelen.

Ze wegen minder dan 230 gram


Een van de gekste dingen aan de axolotl’s is hoe licht hij is. Dit ding weegt 226,7 gram of 1/2 pond. Dat is ongelooflijk! Hoe gebeurt dat zelfs?

Ik kon tijdens mijn zoektocht geen exacte informatie over deze vraag vinden, maar ik durf te wedden dat het komt omdat de botten van de axolotl meestal kraakbeen zijn. Het blijft in zijn babyvorm, of liever in larvenvorm. Ik kan me voorstellen dat dit hem lichter maakt. Bovendien zijn ze niet erg groot, dus het spreekt voor zich dat ze bijna gewichtloos zijn.

Zijn eiercapaciteit loopt op tot 1.000

De meeste amfibieën leggen ergens tussen de 1 en 450 eieren, maar de axolotl besloot om uniek te zijn door ongeveer 100 tot 1.000 eieren te leggen! Dat is in één keer, niet over zijn hele levensduur.

Met een dergelijke eiercapaciteit, vraag je je misschien af ​​waarom er niet meer zijn. Laat me dat helpen beantwoorden.

Ze leven in een meer in de buurt van Mexico-Stad. Veel van de eieren worden opgegeten door de invasieve soorten die daar door mensen zijn binnengebracht. Een ander probleem is dat de kwaliteit van leven en gezondheid van de axolotls afneemt, zelfs terwijl je dit leest. Veel van de axolotls krijgen geen goede levenskans.

Ze hebben geen oogleden


Ik weet niet hoe ze het zonder hen redden. Oogleden zijn iets dat amfibieën krijgen door metamorfose. Als ze eenmaal aan land komen, ontwikkelen ze oogleden. Axolotls laten nooit oogleden groeien omdat ze nooit een metamorfose ondergaan. Ze verlaten nooit hun waterige huis.

Sommige mensen hebben verklaard dat ze hun “axies” (dat is de liefdevolle naam die ze hebben gekregen) hebben zien knipperen, maar dat betekent dat ze een metamorfose ondergaan, wat ongebruikelijk is.

Iets meer aannemelijk is dat wanneer ze eten, ze hun ogen vaak naar binnen trekken terwijl ze de spier van hun mond rondbewegen om hun voedsel door te slikken. Raar toch?

Ze communiceren met chemische signalen


Axolotls communiceren met visuele signalen. Bij het paren communiceren ze via chemische signalen. Daarnaast gebruiken ze niet veel communicatie. Deze zijn bedoeld om hun omgeving waar te nemen en te begrijpen. Ze kunnen zelfs worden gebruikt bij het vinden van prooien.

Het zijn behoorlijk vreedzame wezens die er geen grote ophef van maken. Als je er een wilt hebben, zijn ze niet veel gedoe.

Hun kieuwen zijn extern


Wat ik interessant vind aan deze dieren, is dat ze zich ergens tussen een vis en een amfibie bevinden. Nu worden ze wetenschappelijk beschouwd als amfibieën. Ze zijn gewoon uniek omdat ze geen metamorfose ondergaan.

Ze gaan niet van kikkervisjes in het water naar volwassen dieren op het land. Ze rijpen direct in het water en behouden hun larvenachtige vorm. Dit is ongelooflijk en enorm ongebruikelijk.

Vanwege dit alles leven ze in het water en omdat ze in het water leven hebben ze kieuwen nodig om te ademen. Vissen hebben kieuwen en ze ademen erdoorheen, maar deze kieuwen zitten intern. Deze kleine jongens hebben kieuwen aan de buitenkant.

De kieuwen lijken bijna op takken en deze takken hebben een membraan dat de zuurstof in het water doorlaat en vervolgens de kooldioxide uit hun lichaam in het water afgeeft. De kieuwen zijn rechtstreeks verbonden met de slagaders, dus zodra de zuurstof door het membraan gaat, gaat het rechtstreeks naar het bloed.

21 Fascinerende Weetjes Over de Axolotl | Huisdierengids (2)

Ze hebben ook longen, ondanks dat het op water gebaseerde dieren zijn


Hoewel deze dieren op waterbasis zijn, groeien ze longen en gebruiken ze deze ook. Hoewel ze hun kieuwen voornamelijk gebruiken om te ademen. Maar dat is niet alles. Er zijn 4 manieren waarop ze ademen:

  • Longen
  • Kieuwen
  • Achterkant van de keel
  • Huid


Ook al willen hun lichamen duidelijk nog steeds groeien zoals het bedoeld is om een ​​metamorfose te ondergaan, doen ze dat niet. Maar sommige delen zijn nog steeds van wat had kunnen zijn.

Longen
Ik dacht dat we eerst met de gemakkelijkste zouden beginnen. Ademen door de longen is iets waar we ons allemaal mee kunnen identificeren. Het verschil is dat ze dit niet als primaire bron voor zuurstof gebruiken.

Ze ontwikkelen hun longen ongeveer 3 weken na de geboorte, rond dezelfde tijd dat ze achterpoten ontwikkelen. Ze gebruiken hun longen als ondersteuning wanneer het zuurstofniveau in het water te laag wordt. Soms gebruiken ze hun longen gewoon omdat ze dat kunnen en niet dit niet vereist is in een bepaalde situatie.

Een leuk feit over hen is dat ze graag naar de oppervlakte gaan en luchtbellen opslurpen. Het zijn speelse wezens. Ik wed dat dat een lust voor het oog is.

Kieuwen
De kieuwen zijn de belangrijkste bron van het verzamelen en “oogsten” van zuurstof voor axolotls. De chique outfit op hun hoofd zijn hun kieuwen. De kieuwen vertakken zich en bevatten haarvaten genaamd Fimbrea. Deze zijn rechtstreeks verbonden met de slagaders. De membranen filteren de zuurstof en brengen deze direct in de bloedbaan en geven koolstofdioxide af aan het water.

Ze bewegen met hun kieuwen om zuurstof op te vangen en de kooldioxide van de kieuwen te verwijderen. Hierdoor roert het water eromheen en ontstaat er een goede uitwisseling van gassen, wat echt geniaal is. Ze zijn hier ongelooflijk efficiënt in.

Achterkant van de keel

Dit is de meest bizarre van het stel. Je zou denken dat de longen genoeg waren, maar nee! De achterkant van de keel werkt ook, want waarom niet?

Laten we eens kijken naar de grote woorden en de wetenschap ervan. De axolotls gebruiken een membraan genaamd het “Buccopharyngeale membraan” achter in hun keel om te ademen. Wetenschappers noemden dit “Buccale ademhaling”. Er is een huidflap in dit gebied waardoor het water kan passeren. Terwijl de keel uitzet en samentrekt, gaat de zuurstof in het water door het membraan.

Huid
En de laatste van het stel is de huid! Denk daar eens over na, ze kunnen door hun huid ademen. Wat een interessant concept. Dit type ademhaling heeft ook een naam: “Cutane ademhaling.”

Dit betekent letterlijk direct ademen door de huid. Dat is alles. Omdat ze in hun larvenstadium zijn gebleven, is hun huid extra glad en dun. Hierdoor kunnen de gassen er zo doorheen sijpelen.

Ze zijn ernstig bedreigd


Er zijn nog maar tussen de 700 en 1.200 axolotls in het wild. Dat is een extreem laag aantal als je het vergelijkt met andere dieren. Dat is maar een handjevol en ze wonen in het Xochimilco-meer in de buurt van Mexico-Stad. Dit is de enige plaats waar ze in de hele wereld worden gevonden.

In 1998 waren er ongeveer 1.500 axolotls per vierkante mijl. maar nu is het nog maar 25 per vierkante mijl. Dat is belachelijk.

Waarom gebeurt dit? Waarom lopen ze zo enorm gevaar? Een van de belangrijkste redenen is het verlies van leefgebied. Ik zei eerder dat ze in Lake Xochimilco wonen, maar ze woonden ook in Lake Chalco, ongeveer 16 kilomter verderop. Het Chalcomeer werd in de jaren zeventig drooggelegd om de hoeveelheid overstromingen in het gebied te verminderen.

Het was goed voor de mensen, maar verschrikkelijk voor het leven in zee. Lake Xochimilco, aan de andere kant, heeft zijn water nog steeds, maar heeft veel vervuiling door een systeem van kanalen. Gelukkig hebben de Axolotls een afgelegen plek gekregen waar ze geen hinder ondervinden van invloeden van buitenaf.

Het andere probleem met hun afnemende aantal is vanwege de invasieve fauna die is geïntroduceerd, zoals Tilapia, die strijden om hun voedsel en hun eieren opeten.

Jonge Axolotls zijn kannibalistisch


Jonge axolotls zijn kannibalen en dat is gewoon hun aard. Ze zullen delen van andere axolotls eten of uiteindelijk zelfs een hele axolotls. Ik weet niet zeker waarom dat zo is. Ik weet gewoon dat ze dat doen.

Nu is er enige discussie over wanneer ze uitgroeien in deze fase. Sommigen zeggen dat het een jaar is en anderen als na vijftien centimeter. Nou, op basis van mijn onderzoek, nadat ze meer dan vijftien centimeter zijn gegroeid, wordt op een nieuw tabblad geopend. Dat is wanneer ze uit het kannibalistische stadium groeien.

Axolotls worden slechts ongeveer een voet. Na een jaar zijn ze nog geen vijftien centimeter. Het is getest en fokkers zijn het er ook over eens dat wanneer een axolotl langer is dan vijftien centimeter, het kannibaalstadium voorbij is voor jonge axolotls.

Het is geen vis, maar een amfibie


Een van de bijnamen van axolotls is ‘wandelende vis’. Ondanks deze naam zijn het geen vissen. Ze lijken in veel opzichten op vissen, vooral op kraakbeenachtige vissen. Het zijn eigenlijk salamanders. Hun naaste verwant is de tijgersalamander.

Deze wezens verlaten nooit het water. Meestal zijn amfibieën kikkervisjes in het water en gaan dan uiteindelijk door metamorfose en leven op het land. Het enige verschil met deze amfibieën is dat het nooit het water verlaat.

Ze kunnen volwassen worden zonder een metamorfose te ondergaan


Deze amfibieën zijn niet jouw typische amfibie. Gewoonlijk houdt het woord “amfibie” in dat er iets zal overgaan van water naar land als het volwassen wordt. Deze jongens niet!

Ze ondergaan geen metamorfose. Als ze volwassen zijn, zien ze er ongeveer hetzelfde uit als aan het begin van hun leven.

Het is echter interessant omdat ze longen ontwikkelen zoals ze zouden doen als ze aan land zouden gaan. Ze gebruiken hun kieuwen meer om te ademen.

Ze groeien en daardoor kunnen ze zich voortplanten. Het is ongelooflijk voor mij, want ondanks de kansen en hoe ze het normale patroon in het leven niet volgen, vindt het leven nog steeds een manier om te bestaan ​​en zijn doelen te bestendigen.

Een interessant feit is dat ze veel eerder kunnen reproduceren dan salamanders die een metamorfose hebben ondergaan.

Als volwassenen zien ze eruit als larven

Omdat ze geen metamorfose ondergaan, zien ze er hun hele leven uit als juveniele salamanders. Hun huid is zachter en delicater. Ze ontwikkelen geen oogleden. Ze gebruiken hun kieuwen om te ademen.

Ze worden volwassen en verliezen wat dingen van hun kikkervisjes, maar ze rijpen ook nooit volledig tot een volwassen uitziende amfibie. Dat verklaart waarom het er zo funky en schattig uitziet. Nou ja, misschien vindt niet iedereen ze schattig, maar ik wed dat sommigen dat wel doen.

Water is de enige plek waar ze kunnen leven


Metamorfose is een overgang van de ene fase naar de andere. Bij amfibieën is deze verandering van een kikkervisje in waterkieuwen naar een volwassene op het land met longen.

Axolotls, zoals je al hebt geleerd, ondergaan nooit een metamorfose, dus ze kunnen niet op het land leven. Ze bestaan ​​alleen in het water. Zij zijn de enige amfibieën die dat doen. Ze breken alle traditionele vormen van amfibieën. Het is een ongelooflijke prestatie in de natuur.

Axolotls zijn carnivoren


Zoals je misschien al van eerder had geraden, zijn axolotls carnivoren. Ze eten voornamelijk wormen en insectenlarven die zich onder het wateroppervlak ontwikkelen. Ze eten ook kleine vissen, weekdieren en schaaldieren.

21 Fascinerende Weetjes Over de Axolotl | Huisdierengids (3)

De naam “Axolotl” heeft geschiedenis in de mythologie


Er is een hondenkopgod in de Azteekse mythologie die op een gegeven moment in een axolotl veranderde. Deze god heette Xolotl en hij was de god van de onderwereld. Net als Hades leidde hij de zielen van de doden naar de onderwereld.

Sommigen zeggen dat hij bang was dat hij gedood zou worden en hij transformeerde zichzelf in een Axolotl om zichzelf te beschermen en te verbergen voor wat het ook was dat hem probeerde te vermoorden.

Veel mensen zeggen dat de naam van de Axolotl afkomstig is van de god Xolotl. Wat volkomen logisch is, want er wordt maar één letter aan de naam toegevoegd. Een andere theorie is dat de naam kan worden opgesplitst in ‘waterhond’. Het woord ‘atl’ betekent ‘water’ en ‘xolotl’ betekent ‘hond’.

Andere namen die het heeft zijn de Mexicaanse salamander of de Mexicaanse wandelende vis.

Axolotls waren in de oudheid een bron van voedsel en medicijnen


De Azteken aten deze axolots vroeger regelmatig in hun dieet. Nu ze zo schaars zijn geworden, zien vissers ze nooit, dus ze worden lang niet zo vaak gegeten als vroeger.

Ze werden ook in sommige remedies gebruikt. Het werd gebruikt in een siroop die bedoeld was om te helpen bij ademhalingsproblemen. Ze gebruiken ze eigenlijk nog steeds voor medicijnen als ze er een kunnen bemachtigen.

Ze geven de voorkeur aan de nacht


Deze wezens geven de voorkeur aan duisternis. Dus als u van plan bent er een te kopen voor een huisdier, moet u het licht ’s nachts uitdoen. Ze houden van een natuurlijke lichtcyclus. Ze raken gestrest als er te veel licht is. Ze houden ervan om altijd actief te zijn, maar ze eten ’s nachts. Dit leidt tot mijn volgende onderwerp:

Het zijn solitaire wezens


Eerlijk gezegd vinden ze het prima om alleen te leven. Ze komen wel samen om te paren, maar daarnaast doen ze niet echt veel met anderen. Ze hebben er geen probleem mee om bij andere axolotls te zijn, maar ze hebben ze ook niet echt nodig.

Dat gezegd hebbende, communiceren ze met elkaar. Of het nu via visuele of chemische aanwijzingen is.

Ze zijn normaal gesproken donkerder van kleur


Meestal heb ik foto’s gezien van lichtgekleurde of witte axolotls. Dat is meer uitzondering dan regel. Witte zijn albino’s en meestal hebben ze donkere kleuren.

Meestal grijs, bruin of zwart. Ze zijn er in een grote verscheidenheid van blauw tot groen, maar meestal zijn het donkere kleuren. Ongeacht de kleur hebben deze kleine wezens behoorlijk de stijl en uitstraling. U zult niet veel dingen unieker vinden dan deze.

U kunt er een als huisdier hebben


Je kunt er legaal een als huisdier hebben als je daar zin in hebt. Als je een verzamelaar bent van exotische dieren, dan is dit misschien iets voor jou. Dit is er een om aan je verzameling toe te voegen als je echt op zoek bent naar unieke dieren voor in huis.

Deze dieren zijn eenvoudig en hebben niet veel nodig. Blaas ze niet met veel licht op, ze geven de voorkeur aan een donkere atmosfeer. Zorg ervoor dat je leest hoe je voor ze zorgt en geniet van alle geweldige dingen die dit wezen is!

Gerelateerde Vragen:


Wat maakt axolotls uniek? Wat axolotls uniek maakt is dat het amfibieën die zich niet gedragen als normale amfibieën. Gewoonlijk ondergaan amfibieën een metamorfose en verlaten ze het water om op het land te leven. Axolotls daarentegen ondergaan nooit een metamorfose. Ze kunnen ook voor onbepaalde tijd verschillende delen van hun lichaam regenereren. Alle ontbrekende ledematen of zelfs hun hart kunnen worden hersteld, wat echt ongelooflijk is.

Hoeveel axolotls zijn er nog in de wereld? Er zijn naar schatting tussen de 700 en 1.200 axolotls over in de wereld. Sommige zijn gedomesticeerd en sommige zijn in het wild. Vroeger waren er veel meer, maar door verlies van leefgebied en invasieve soorten zijn de aantallen in de loop der jaren met een grote marge verkort. Een groot deel van hun uitsterven is te wijten aan onrein water en vissen die zijn binnengevallen en hun voedsel hebben overgenomen.

Kunnen axolotls kanker krijgen? Axolotls kunnen kanker krijgen, maar het is zeldzamer dan bij mensen of enig ander wezen. Dit komt omdat ze in staat zijn om cellen met zo’n ongelooflijke snelheid te regenereren en dat zorgt ervoor dat ze zeer resistent zijn tegen kanker. Ze zijn 1000 keer beter bestand tegen kanker dan mensen. Ze worden momenteel door wetenschappers bestudeerd om mensen met kanker en mogelijke hergroei van ledematen te helpen.

21 Fascinerende Weetjes Over de Axolotl | Huisdierengids (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5988

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.