Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel” (2024)

Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetatefapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu, fiul fostului acţionar majoritar al Astra Asigurări, Dan Adamescu,și de către milionarulMihai Tufan, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel” (1)

Florian Coldea era prezentat drept fondator al „statului paralel” Foto: INQUAM Photos Saul Pop

Potrivit unor surse judiciare, ladata de 12.04.2024, numitul Hideg Robertino - Cătălin a formulat denunț cuprivire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, arătând că pe fondultemerii că nu ar beneficia de un proces echitabil a încheiat contracte de asistențăjuridică cu Societatea Civilă Profesională „Doru Trăilă și Asociații”, în numepropriu și pentru SC Sanimed Internațional Impex SRL, și a remis foloasenecuvenite, disimulate sub forma unor onorarii în cuantum total de 600.000 deeuro fără T.V.A., pentru ca numiții Trăilă Doru, Dumitru Dumbravă și FlorianColdea, persoane cu care a intrat în contact prin intermediul numitului TocaciDan și care i-au creat convingerea că au influență asupra magistraților dincadrul Tribunalului București și respectiv ai Curții de Apel București pentrua-i determina să pronunțe o hotărâre favorabilă pe fondul cauzei și ridicareacontrolului judiciar în dosarul în care are calitatea de inculpat, fiind trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor prev.de art. 181 din Legea nr. 78/2000 (pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie) și art. 49 din Legea nr. 129/2019 ( pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative).

Alexander Adamescu și Mihai Tufan, vizați în anchetă

Surse judiciare spun că, ladata de 15.05.2024, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere acorupției s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea altor infracțiuni detrafic de influență, fapte în legătură cu firmele controlate de către numițiiAdamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai.

Prinordonanța nr. 52/1/P/2024 din data de 17.04.2024 s-a dispus începerea urmăririipenale „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influențăprev. de art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000și cumpărare de influență prev. de art. 292 alin. 1 din Codul penal cuaplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000.

Prin ordonanța din data de 15.05.2024 s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență prev. de art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 și cumpărare de influență prev. de art. 292 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000, fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai, iar ulterior pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prev. de art. 49 alin. 1 lit. b din Legea 129/2019.

Filmul anchetei

În acest dosar,foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, și omul de afaceri Dan Tocaci suntcercetați sub control judiciarpentrusăvârșirea infracțiunii de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

Mai exact, DNA susține că au cerut bani omului de afaceri Hideg Robertino – Cătălin, pentru a interveni în justiției.

În perioada august – noiembrie 2023, prin intermediul numiților Dumitru Dumbravă și Trăilă Doru – Florel, în baza înțelegerii prealabile cu aceștia, a pretins de la martorul denunțător suma de 700.000 de euro și a acceptat promisiunea sumei de 600.000 de euro, determinându-i pe numiții Trăilă Doru – Florel și Hideg Robertino Cătălin să semneze contracte de asistență juridică prin care să disimuleze suma pretinsă/promisă sub forma unor onorarii de avocat în cuantum de 600.000 euro + T.V.A.”, conform DNA.

Numitul Tocaci Dan – Victor i-a prezentat pe numiții Coldea Florian și Dumbravă Dumitru ca fiind fondatorii „statului paralel”, persoane puternice, cu influență asupra magistraților, creându-i martorului denunțător convingerea că sunt singurii care te pot salva atunci când „intri în malaxor””, se arată în ordonanța de începere a urmăririi penale, potrivit informațiilor Adevărul.

Procurorii relatează printre altele, că în cadrul discuțiilor cu martorul Hideg Robertino – Cătălin, numitul Tocaci Dan – Victor a susținut că influența lui Coldea Florian și a lui Dumbravă Dumitru în justiție este una reală, aceștia având în opinia sa „o putere fantastică”, fiindcă i-ar avea „pe toți la mână”, rostind numele procurorului-șef european Laura Codruța Kovesi:„

Citește și: Cine e generalul Dumitru Dumbravă, vizat în dosarul lui Coldea. De la câmpul tactic din jusțitie, la dosar penal

Cătălin Hideg: …dat la unii care nu știu ce… Cică spunea omu’ acolo… A început să spu…

Dan Tocaci: Deci …[neinteligibil]… Ăsta este, cum să spun eu… Când vrei, când vrei, să nu te mai… E o chestie, când vrei: „Dă, mă, ce vrei că nu mă interesează. Dă ce vrei.”. Când… Ci… cine să-i facă ceva? Păi, el dacă te apucă să deschidă 2-3 vorbe că… cade România. Din două… dă două drumuri… două ă… dă 2-3 direcții, cade România, pe safety. M-ai înțeles?

Cătălin Hideg: Hai noroc! Noroc! …[râde]…

Dan Tocaci: M-ai înțeles?

Cătălin Hideg: Cine dracu’ să mai cadă, mă DANE? Nu vezi, că acum cad ei, mă DANE.

Dan Tocaci: Păi, nu cad ei. Păi, gândește-te ce conexiuni au. Au Uniunea Europeană… cu KOVESI, cu alea…

Cătălin Hideg: Păi, mai au, mă DANE?

Dan Tocaci: KOVESI dacă face așa, se… se duce peste ea, ce crezi că… De ce crezi că… Au o putere fantastică. Da’ îi lasă în pace, îți spun eu.(....)” „(...)

Cătălin Hideg: N-or mai avea putere, frate.

Dan Tocaci: N-are cum să nu aibă putere, mă. Îi are pe toți la mână.

Cătălin Hideg: Nu-i mai ascultă nimeni.

Dan Tocaci: Nu e chiar așa. Nu e chiar așa.(...)”

Potrivit procurorilor, „Coldea Florian, Dumbravă Dumitru și Trăilă Doru – Florel au acționat în calitate de coautori. Fiecare dintre ei s-a prezentat sau a lăsat să se înțeleagă că este membru al unei „echipe” care are influență asupra magistraților și că acțiunile lor nu sunt acțiuni individuale ci acțiuni coordonate de „șeful cel mare”, respectiv de Florian Coldea”.

Cine eAlexander Adamescu

Omul de afaceri, Bogdan Alexander Adamescu, fiul fostului acţionar majoritar al Astra Asigurări, Dan Adamescu, a fosttrimis în judecată, în iunie 2021, de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, el fiind acuzat că în 2013 ar fi remis sume de bani unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său.

Astfel, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, Alexander Adamescu şi Dan Adamescu ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistraţilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca, în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu.

Citește și: Ce interdicții au primit Coldea și Dumbravă după ce au fost puși sub acuzare de DNA

Alexander Adamescu a fugit din România şi s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze.

Însă, în februarie anul acesta, un magistrat de la Tribunalul Bucureşti a admis mai multe cereri şi excepţii invocate de avocaţii lui Alexander Adamescu, (fiind invocate mai multe decizii ale Curţii Constituţionale) și a dispus anularea tuturor probelor (denunţuri, declaraţii de martori, interceptări) strânse de procurorii DNA în dosarul în care omul de afaceri era judecat pentru mituirea unor magistraţi, conformAgerpres.

Mihai Tufan, afaceristul care şi-a înjughiat directoarea

Milionarul prahovean Mihai Tufan a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru tentativă de omor, după ce a înjunghiat de mai multe ori o femeie de 36 de ani, directoare într-una dintre companiile pe care le controla, (după ce pedeapsa inițială primită în 2020, i-a fost majorată în în 2021),

Tentativa de omor s-a petrecut în seara de 9 aprilie 2020, când milionarula încercat să o omoare, cu mai multe lovituri de cuţit, pe Daniela Huhulea (36 ani), directoare la Elsid, una dintre companiile deţinute de Tufan, conform Ziare.com.Mihai Tufan a intrat în atenția publicului după o relație, în perioada 2003-2004, cu Andreea Marin.

Citește și: Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat

Cristina Morozanu

Citește mai multe despre: florian coldea

Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel” (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6346

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.